25 Ağustos 2016 Perşembe

Kampta ne yenir?

Kampta Ne Yenir?
                kamp yapmamız hem doğayla içiçe olmak hem de kendi kendimize yeterek belli bir süreyle kendimizi dinlendirmek amacıyla yaptığımız faaliyettir. Bu faaliyet esnasında da özellikle bisikletli bir tur yapıyorsak çadırımızı kurup kampa ulaştığımızda iyi bir şekilde beslenmeliyiz. Ayrıca ormanlık alanda kampımızı kuruyorsak vücudumuzun yüksek oksijenden dolayı daha aktif çalışacağı için her zamankinden daha fazla yemek tüketebiliriz.
                kamp yapacakların aslında aklına takılan ilk konu da kampta ne yiyebiliriz, neyi nasıl pişiririz şeklinde olur. Benim de bisiklet turuna çıkarken aklımdaki sorulardan biri de kampta her gün ne yiyeceğim, ne pişireceğimdi. Bu konuda internette biraz araştırma yapmama rağmen çok da fazla bilgiye ulaşamadım, o yüzden buradan yaşadıklarımı ve tespitlerimi yazarak kampa gideceklere yardımcı olmaya çalışacağım.

             
   İlk olarak çoğumuz sosyal medya da kamplarda çekilmiş ve doğa içinde ateşte pişen harika görünen detaylı yemekleri  görmüşüzdür ve imrenerek bakmışızdır. Ancak tabi gerçekler her zaman böyle olmuyor. Eğer arabayla gidiyorsanız kampa bu kadar çok malzeme götürebilirsiniz ki, zaten o zaman elinizde tüm malzemeler  olduğu için yemek konusunda çok da düşünmenize gerek kalmaz. Fakat eğer bir sırt çantasıyla doğa yürüyüşündeyseniz yada bisikletinizle turdaysanız o zaman yanınızda taşıyabilecekleriniz sınırlı olacaktır. Ayrıca bu faaliyeti yazın yapıyorsanız yanınızda bozulabilecek yiyecekleri taşıyamayacaksınızdır.
                Yanınızda sınırlı malzeme taşıdığınız varsayımı altında kendi yaptığım yada yapılabileceğini düşündüğüm bazı yemek ve aperatif yiyecekleri paylaşacağım. İlk başta güne iyi bir başlangıç için kahvaltı konusuna bakalım; en pratik ve en kolay sağlanabilen kahvaltımız, sütlü mısır gevreği. Eğer yanınızda 500 gr'lık bir mısır gevreği paketi taşırsanız tek kişiye 5-6 gün yetecektir. Süt konusunda ise kampı kurduğunuz yerde akşamdan alırsanız sütü sabah kullanıp kalanını da öğlene saklayabilirsiniz.
Kahvaltı için diğer alternatif ise kaşar peyniri yada tulum peyniri  alırsanız bu iki peynirde hemen bozulmayacaktır, iki gün boyunca peyniri tüketebilirsiniz ayrıca siyah zeytin alıpda bir poşette saklarsanız bunu da kullanabilirsiniz kahvaltı için. Ayrıca kampta çok işinize yarayacak bir şey ise şeker poşeti adıyla geçen şeffaf poşetlerden yanınızda bulundurursanız yiyeceklerinizi bunların içinde saklayabilirsiniz. Sabah içecek konusunda ise ben çok sevdiğim için çay içtim hep, kampta çay için bence en pratik yöntem suyu kaynattıktan sonra termosun için de demlik poşet çayları demlemek en kolay yöntem. Ayrıca kampta ben Nurgaz'ın kamp ocağını kullanıyorum yemek ve su kaynatmak için, kullandığım ekipmanları ayrıca paylaşacağım.
                Kahvaltıyı böyle halletikten sonra gelelim öğle yemeğine öğle yemeği bisikletli turlarda genelde oldukça hızlı olmalıdır ki tüm eşyaları çıkarıp tekrar toplama işine girilmesin. O yüzden öğle yemeklerinde ton balığı çok iyi bir alternatif oluyor. Ayrıca hazır noodle lar sıcak suyla kolayca hazırladığı için gayet iyi oluyor. Öğlen yemeklerinde eğer kendiniz hazırlayacaksanız en pratik yöntem bu şekilde.
                Akşam yemeği ise çok daha detaylı ve uzun sürede hazırlanabilecek yemeklerden oluşabilir. Kampımızı kurduktan sonra daha geniş bir zamanda akşam yemeği hazırlayabilir. Ayrıca tüm gün kaybettiğimiz enerjinin yerine gelmesi için akşam yemeğini daha da önemsemeliyiz. Eğer yemek konusunda biraz da eliniz yatkınsa ev yemeği tadında yemekler yapabilirsiniz. ben yaptığım yemekleri aşağıya liste şeklinde yazıp kısa açıklamalarla açıklayacağım:

Patatesli yumurta, kampa ulaştıktan sonra yada yolda alacağımız yumurta ve patatesle kısa sürede lezzetli bir yemek yapabiliriz. patatesleri küçük küpler halinde doğradıktan sonra tavada az bir yağda kavurup üzerine de yumurtaları kırıp afiyetle yiyebilirsiniz. ben yağ, tuz ve baharatları küçük paketlerde evden çıkmadan yanıma alıyorum genelde tur boyunca yeterli oluyor.

Menemen, hepimizin bildiği menemende kampta oldukça iyi giden yemeklerden sanırım bunu çok tarif etmeye gerek yok.

Tavuk sote, tavuk hem kolay bulunabilir hem de ucuz olduğu için kampta tercih edilebilecek ürünlerden. Tavuk göğsünü küp küp doğradıktan sonra tavada önce soğanları biraz kavurup üzerine tavukları ekliyorum, biraz olduktan sonra domates ve biberi ekleyip biraz daha pişiriyorum, isteğe göre baharat kullanabilirsiniz.

Hazır tavuk döner, marketler de paketlerde satılan hazır tavuk döner yada et döner, tava da hafif ısıttıktan sonra direk tüketebileceğiniz gibi domates biberle çeşitlendirip de tüketebilirsiniz. Bu tür yemeklerin yanında ben hazır paketlerde satılan lavaşlardan tükettim. Hem doyurucu hem de kalırsa ertesi gün taşıması ve saklaması kolay oluyor.

Konserve bakliyat, çok zor yapılamayacak gibi görünse de konserve fasulye, barbunya, bezelye gibi ürünlerle çok kolay sulu yemek yapabilirsiniz. tencerede yağı salçayı kavurduktan sonra üzerine aldığınız konserveyi döküp salçayla biraz kavurup üzerine su ekledikten sonra afiyetle yemeğinizi yiyebilirsiniz.
                Benim tur boyunca yemek konusunda ki deneyimlerim bu şekildeydi eğer sizinde pratik tarifleriniz varsa yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

3 yorum:

  1. Girdiğiniz giysileri nasıl yikiyorsunuz hemde duş nasıl aliyosunuz

    YanıtlaSil
  2. Giysileri genelde bisiklet üstünde giyeceğim ve indikten sonra kampta giyeceğim şeklinde ayırıp her kıyafetide yedekli alıyorum. Eğer sahil kenarı bir tur yapıyorsanız duşlarda bir kıyafeti yıkayıp diğerini giyerek idare ediyorum. Duş işinide yine sahildeki duşlarda hallediyorum. Turun orta kısımlarında bir yer ücretli bir kampingde kalıp hem şarj işini hemde sıcak duşu halledebiliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Sağolun Teşekkürler

    YanıtlaSil